Nawyki żywieniowe Włochów
Włoska
jest jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich zaraz obok
francuskiej.
Słynie
z tego, że jest uznawana za jedną z najzdrowszych w Europie.
Głównymi
składnikami potraw włoskich są: ryby, jarzyny, oliwa, pomidory,
świeże owoce oraz cała gama przypraw od oregano, tymianku,
rozmarynu, bazylii, pieprzu aż po dużą ilość sera parmezanu. Nie
nie może oczywiście zabraknąć też cebuli, czosnku oraz oliwek.
Potrawy rybne, mączne oraz owoce morza są specjalnością tego
kraju.
Musimy
pamiętać jednak, że Włochy to w sumie 20 różnych regionów,
mających dodatkowo swoje specjalność. I tak w Turynie należy
spróbować kurczaka, we Florencji befsztyka, w Bolonii sos mięsny
(bolognese), w Neapolu tradycyjną pizzę margheritę, w rejonie
Valle d'Aosta fondue (rozpuszczone sery),a w Emilia-Romania
faszerowane pierożki.
Zauważamy
też pewną zależność - im bardziej na południe Włoch, tym
częściej spotkamy się z daniami na bazie owoców morza oraz oliwy
z oliwek. Natomiast na północy kraju częściej zetkniemy się z
daniami mięsnymi, pizzą, makaronami i serem.
W
tradycyjnym włoskim domu spożywanie głównych posiłków odbywa
się w sposób niezwykle uroczysty. Zaczyna się od przystawki, czyli
wędlin, serów,sałaty czy sufletu, do tego napój – aperitif
Campari. Następnie przychodzi kolej na pierwsze danie, czyli makaron
ryż, albo zupa, potem drugie danie w skład którego wchodzi ryba
lub mięso i do tego sałatki albo warzywa gotowane na parze. Jako
napój do dania głównego, Włosi preferują Grappę – słynną
włoską wódkę lub czerwone wino: Barolo (męskie) i Barbaresco
(żeńskie). Do wielu dań dodawany jest dodający specyficznego
smaku potrawie – ser parmezan. Uwieńczeniem posiłku jest
oczywiście deser, czyli owoce, lody, sorbety, tiramisu bądź panna
cotta oraz napój - kawa cappucino, espresso lub likier Amaretto.
Posiłki
włoskie
Włoskie
Śniadania – La colazione różni
się od polskiego, gdyż składa się głównie z produktów
słodkich, jego podstawę stanowią kawa espresso i rogalik
(cornetto) lub tost z kremem i herbatniki (biscotti).
Obiad
włoski – La pranzo się
zazwyczaj z 2 dań. Na pierwsze podawany jest makaron, a na drugie
mięso albo ryba z dodatkiem warzyw i ziemniaków. Po obiedzie pije
się kawę espresso podawaną z deserem, czyli lodami bądź
tiramisu. Typowa włoska kawa to espresso, natomiast kawa
rozpuszczalna jest dużo mniej popularna i kosztuje znacznie więcej.
Kolacja
włoska – La cena jest najbardziej
obfitym i zarazem najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, spożywa
się ją około dwudziestej. To doskonały moment na spotkania w
gronie przyjacielskim i rodzinnym.
Przykładowe dania włoskie
- Spaghetti – potrawa na bazie makaronu podawana wymieszana z odpowiednim sosem , oraz posypana serem, głównie parmezanem.
- Pizza – jedna z głównych potraw włoskich, istnieje wiele jej rodzajów, jednak początkowo, w wersji podstawowej był to płaski placek posmarowany sosem pomidorowym, posypany serem mozzarella i ziołami, obecnie do wypieku pizzy używa się ciasta drożdżowego.
- Lasagne, lasagna – tak nazywa się zarówno makaron który jest w postaci prostokątnych płatów, ale również danie przygotowywane na bazie tego makaronu.
- Ravioli – nadziewane pierożki, farsz zwykle robiony jest ze szpinaku, sera , mięsa lub warzyw.
- Tortellini – pierogi włoskie nadziewane mięsem, grzybami bądź serem, polane sosem pomidorowym i posypane serem.
- Szynka parmeńska, Prosciutto di Parma - surowa, podsuszana szynka przygotowywana z całych udźców wieprzowych z kością.
- Cannelloni – rodzaj włoskiego makaronu, który przypomina rurki o średnicy około 3 cm, nadziewane najczęściej sosem pomidorowym, beszamelowym oraz mięsem mielonym.
- Sery Włoskie – najbardziej znane włoskie sery to: parmezan, mozzarella, ricotta, mascarpone, gorgonzola, pecorino, grana padano.
- Oliwki i oliwa z oliwek – włochy są jednym z największych producentów oliwy na świecie, oliwa oprócz walorów smakowych posiada również niezastąpione walory zdrowotne, obniża poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca.
- Panna cotta – deser, który pochodzi z północnych Włoch, przyrządza się go z podgrzanej śmietany wymieszanej z żelatyną oraz wanilią, musem owocowym, skórką cytrynową, całość wylewa się do okrągłej foremki i czeka aż ostygnie, później przystraja się owocami lub sosem owocowym.
Przykładowe desery włoskie
- Cannolo, cannoli – deser pochodzący z Sycylii, rurki z chrupkiego ciasta nadziane kremem z sera ricotta.
- Zabaglione, zabajone – deser pochodzący z Wenecji, przyrządzany jest na bazie żółtek, cukru, słodkiego likieru oraz serka mascarpone.
- Tiramisu – pyszny deser, w którego skład wchodzi warstwa biszkoptu nasączonego bardzo mocno kawą espresso oraz likierem Amaretto, następnie na tą warstwę nakłada się krem przygotowany z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, na koniec całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady lub kakao.
Italia
Czy od szynki parmeńskiej nie jest zbyt łatwo dostać salmonelli??
OdpowiedzUsuńWłochów to nie obchodzi
UsuńMniam, musimy coś razem z tej listy zrobić!!! Co powiesz na pizze?
OdpowiedzUsuń