sobota, 28 października 2017

Kuchnia włoska

Nawyki żywieniowe Włochów

Włoska jest jedną z najbardziej popularnych kuchni europejskich zaraz obok francuskiej.
Słynie z tego, że jest uznawana za jedną z najzdrowszych w Europie.
Głównymi składnikami potraw włoskich są: ryby, jarzyny, oliwa, pomidory, świeże owoce oraz cała gama przypraw od oregano, tymianku, rozmarynu, bazylii, pieprzu aż po dużą ilość sera parmezanu. Nie nie może oczywiście zabraknąć też cebuli, czosnku oraz oliwek. Potrawy rybne, mączne oraz owoce morza są specjalnością tego kraju.
Musimy pamiętać jednak, że Włochy to w sumie 20 różnych regionów, mających dodatkowo swoje specjalność. I tak w Turynie należy spróbować kurczaka, we Florencji befsztyka, w Bolonii sos mięsny (bolognese), w Neapolu tradycyjną pizzę margheritę, w rejonie Valle d'Aosta fondue (rozpuszczone sery),a w Emilia-Romania faszerowane pierożki.
Zauważamy też pewną zależność - im bardziej na południe Włoch, tym częściej spotkamy się z daniami na bazie owoców morza oraz oliwy z oliwek. Natomiast na północy kraju częściej zetkniemy się z daniami mięsnymi, pizzą, makaronami i serem.
                                      
W tradycyjnym włoskim domu spożywanie głównych posiłków odbywa się w sposób niezwykle uroczysty. Zaczyna się od przystawki, czyli wędlin, serów,sałaty czy sufletu, do tego napój – aperitif Campari. Następnie przychodzi kolej na pierwsze danie, czyli makaron ryż, albo zupa, potem drugie danie w skład którego wchodzi ryba lub mięso i do tego sałatki albo warzywa gotowane na parze. Jako napój do dania głównego, Włosi preferują Grappę – słynną włoską wódkę lub czerwone wino: Barolo (męskie) i Barbaresco (żeńskie). Do wielu dań dodawany jest dodający specyficznego smaku potrawie – ser parmezan. Uwieńczeniem posiłku jest oczywiście deser, czyli owoce, lody, sorbety, tiramisu bądź panna cotta oraz napój - kawa cappucino, espresso lub likier Amaretto.

                                    

Posiłki włoskie
Włoskie Śniadania – La colazione różni się od polskiego, gdyż składa się głównie z produktów słodkich, jego podstawę stanowią kawa espresso i rogalik (cornetto) lub tost z kremem i herbatniki (biscotti).
Obiad włoski – La pranzo się zazwyczaj z 2 dań. Na pierwsze podawany jest makaron, a na drugie mięso albo ryba z dodatkiem warzyw i ziemniaków. Po obiedzie pije się kawę espresso podawaną z deserem, czyli lodami bądź tiramisu. Typowa włoska kawa to espresso, natomiast kawa rozpuszczalna jest dużo mniej popularna i kosztuje znacznie więcej.
Kolacja włoska – La cena jest najbardziej obfitym i zarazem najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, spożywa się ją około dwudziestej. To doskonały moment na spotkania w gronie przyjacielskim i rodzinnym.

Przykładowe dania włoskie

  • Spaghetti – potrawa na bazie makaronu podawana wymieszana z odpowiednim sosem , oraz posypana serem, głównie parmezanem.
  • Pizza – jedna z głównych potraw włoskich, istnieje wiele jej rodzajów, jednak początkowo, w wersji podstawowej był to płaski placek posmarowany sosem pomidorowym, posypany serem mozzarella i ziołami, obecnie do wypieku pizzy używa się ciasta drożdżowego.
  • Lasagne, lasagna – tak nazywa się zarówno makaron który jest w postaci prostokątnych płatów, ale również danie przygotowywane na bazie tego makaronu.
                                    
  • Ravioli – nadziewane pierożki, farsz zwykle robiony jest ze szpinaku, sera , mięsa lub warzyw.
  • Tortellini – pierogi włoskie nadziewane mięsem, grzybami bądź serem, polane sosem pomidorowym i posypane serem.
  • Szynka parmeńska, Prosciutto di Parma - surowa, podsuszana szynka przygotowywana z całych udźców wieprzowych z kością.
                                     
  • Cannelloni – rodzaj włoskiego makaronu, który przypomina rurki o średnicy około 3 cm, nadziewane najczęściej sosem pomidorowym, beszamelowym oraz mięsem mielonym.
  • Sery Włoskie – najbardziej znane włoskie sery to: parmezan, mozzarella, ricotta, mascarpone, gorgonzola, pecorino, grana padano.
  • Oliwki i oliwa z oliwek – włochy są jednym z największych producentów oliwy na świecie, oliwa oprócz walorów smakowych posiada również niezastąpione walory zdrowotne, obniża poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca.
                                            

    Przykładowe desery włoskie

  • Panna cotta – deser, który pochodzi z północnych Włoch, przyrządza się go z podgrzanej śmietany wymieszanej z żelatyną oraz wanilią, musem owocowym, skórką cytrynową, całość wylewa się do okrągłej foremki i czeka aż ostygnie, później przystraja się owocami lub sosem owocowym.
                                     
  • Cannolo, cannoli deser pochodzący z Sycylii, rurki z chrupkiego ciasta nadziane kremem z sera ricotta.

  • Zabaglione, zabajone – deser pochodzący z Wenecji, przyrządzany jest na bazie żółtek, cukru, słodkiego likieru oraz serka mascarpone.
  • Tiramisu – pyszny deser, w którego skład wchodzi warstwa biszkoptu nasączonego bardzo mocno kawą espresso oraz likierem Amaretto, następnie na tą warstwę nakłada się krem przygotowany z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, na koniec całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady lub kakao.
                                      
***
Italia

3 komentarze:

  1. Czy od szynki parmeńskiej nie jest zbyt łatwo dostać salmonelli??

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, musimy coś razem z tej listy zrobić!!! Co powiesz na pizze?

    OdpowiedzUsuń